AKURAT
|
01-02-2008, 08:14 PM
|
|||
|
|||
AKURAT
AKURAT jest jednym z najczęściej koncertujących zespołów w Polsce. W ciągu trzech ostatnich sezonów grali prawie po 100 koncertów rocznie. Grali w Niemczech, Danii, Norwegii, Czechach i Słowacji. Są obecnie prawdziwą gwiazdą rynku niezależnego i jedną z najpopularniejszych formacji środowiska akademickiego.
Głównym atutem AKURAT jest ich twórczość własna, wymykająca się wszelkim klasyfikacjom. Jedni przywołują legendy reggae (Daab i Gedeon Jerubal). Inni widzą w nich spadkobierców Mr.Zooba lub Kazika, Kultu a nawet UB40. Wypracowali swój własny rozpoznawalny już styl. W ich muzyce jest ogromny ładunek pozytywnej energii i radości grania. Sami swą twórczość nazywali kiedyś poezją ska-kaną. Z jednej strony grają rock z dużą domieszką muzyki ska. Z drugiej strony ich przewrotne teksty to zgrabne, pełne humoru wierszyki opisujące rzeczywistość, tę dużą i małą. W ich repertuarze trafiają się również piosenki napisane do wierszy wielkich polskich poetów Kazimierza Wierzyñskiego i Juliana Tuwima. Grupa AKURAT powstała w Bielsku-Białej, w 1994 roku. Założyli ją ówcześni uczniowie i studenci przyszli graficy, filmowiec, aktor i dwaj muzycy po szkole. Od tego czasu skład, zmienił się bardzo niewiele i dzisiaj zespół tworzą - Tomasz Kłaptocz (śpiew, trąbka), Piotr Wróbel i Wojciech żółty (gitary), Przemysław Zwias (saksofon, flet), Ireneusz Wojnar (bas) i Krzysztof "Flipper" Krupa (perkusja). Ich zawodowa kariera rozpoczęła od kilku amatorskich przeglądów. Nieco później trafili na Przystanek Woodstock największy festiwal muzyczny w Europie - gdzie grali trzykrotnie (1998, 1999, 2001). Potem były inne festiwale m.in. Hunter Fest, Jarocin, Przystanek Olecko, FAMA, Regałowisko czy Hrachovka, Skateboard Fest, Punk do Police, Mish & Mash Party w Czechach. W 2001 roku nagrali pierwszy album Pomarañcza - przeboje: Hahahaczyk, Espania, Droga długa jest i Lubię mówić z Tobą. Drugą płytę Prowincja wydali własnym sumptem piosenki: Wiej-ska i Do prostego człowieka trafiły na listy przebojów. Wiosną 2006 roku ukazał się ich trzeci album Fantasmagorie oraz reedycje poprzednich płyt, które uczynił z nich gwiazdę rozpoznawalna nie tylko w Polsce. Dzisiaj AKURAT to profesjonalna grupa, która nic nie straciła ze swej młodzieñczej witalności. Zespół gra ostrzej niż na początku, zdecydowanie rockowo, jednak nadal sięga po figury rytmiczne rodem ze ska i reggae. Charyzmatyczny wokalista, świetnie brzmiące dęciaki, rasowi gitarzyści i sprawna sekcja rytmiczna stanowią dzisiaj o sile zespołu. Dyskografia I. Pierwsza płyta - "Pomarañcza" Pierwsza płyta i kaseta AKURAT pt. "Pomarañcza ukazała się 29 stycznia 2001, Wydawcą jest Scena FM, a dystrybutorem Universal Music Polska. Na płycie znajduje się 16 utworów - łącznie 61 minut muzyki. Utwory znane z singli i teledysków to: Lubię Mówić z Tobą, "Droga Długa Jest" i "Hahahaczyk". II. Druga płyta - "Prowincja" Oficjalna data premiery naszej drugiej płyty to 1 października 2003r. Wydawcą jest Agencja Koncertowo-Wydawnicza Akurat". Na płycie znajduje się 13 utworów, w tym wydane na singlach Do prostego człowieka", "Wiej-ska" i "Kapitał" III. Trzecia płyta - "Fantasmagorie" Nowy album "Fantasmagorie" jest dostepny od 31.05.2006. Wydawcą jest Metalmind Productions. Na płycie znalazło się 13 utworów, a pierwszym singlem i teledyskiem został tytułowy utwór "Fantasmagorie". http://www.akurat.pl/ |
|||
01-03-2008, 04:19 PM
|
|||
|
|||
Jeśli chodzi o polskich wykonawców, z pewnością są wyjątkowi.
Mają kilka piosenek, które mocno na mnie swego czasu wpłynęły. Zawsze pozostanie jakiś sentyment, mimo, że obecnie prawie wcale ich nie słucham. |
|||
01-03-2008, 07:23 PM
|
|||
|
|||
Ireth jakie to piosenki?
WOLF |
|||
01-03-2008, 07:33 PM
|
|||
|
|||
przyznam ze nie znam człowieka czy ludzi
![]() thank you for the music, for the million sounds ... |
|||
01-03-2008, 08:13 PM
|
|||
|
|||
Ja znam kilka piosenek.....
Najbardziej znam " Piekarnik" , kiedyś ją baardzo lubiłam ![]() |
|||
01-03-2008, 08:55 PM
|
|||
|
|||
Z ich piosenek najbardziej wpadły mi w ucho: "Pa, pa, pa" i "Hahahaczyk".
Naprawdę niezłe ![]() |
|||
01-03-2008, 09:05 PM
|
|||
|
|||
fajne tytuły piosenek nie ma to tamto
![]() ![]() ![]() thank you for the music, for the million sounds ... |
|||
01-03-2008, 09:24 PM
|
|||
|
|||
Ambitne^^
|
|||
01-03-2008, 10:39 PM
|
|||
|
|||
foragain napisał(a):przyznam ze nie znam człowieka czy ludzi Very HappyCudze chwalicie swego nie znacie ![]() Choć wydaje mi się, że to po prostu nie Twoje klimaty. justin napisał(a):Ireth jakie to piosenki? Przede wszystkim płyta "Pomarañcza", która tak jak owoc jest słodkawa, ale kiedy jesz tak dużo, dużo razy czujesz lekką gorycz życia ![]() Wspomniany przez Thea hahahaczyk, a później, to moja ulubiona, ukochana, kojarząca się z wakacjami ( nie pytajcie xD) £yżeczka (tekst, który jest po prostu uniwersalny i tak szczery) "Czasami sobie roję że może to my dwoje że nic już poza nami A my nie znamy granic Lecz muszę roić szybko Kto wie, czy wnet to wszystko Prędzej, czy później, zaraz Nie runie prosto na nas Bo nocą wielka łyżka Bliznami z bliska błyska Nie wstanę bo się boję Boję się o nas dwoje" Oprócz tego Lubię mówić z Tobą i Kątemplujący. No i Fantasmagorie, Tylko najwięksi. |
|||
01-04-2008, 01:20 AM
|
|||
|
|||
Ja mam tylko "Lubię mówic z tobą" ale strasznie ją lubie
![]() ![]() |
|||
01-04-2008, 08:41 PM
|
|||
|
|||
myys napisał(a):Ja znam kilka piosenek.....^^ piekarnik xD ta piosenka mnie rozwala, zreszta jak wiekszość ich tworczosci ![]() Lubię: Sama śmietanka, Fantasmagorie i wiele, wiele, dużo innych ![]() |
|||
01-05-2008, 01:18 PM
|
|||
|
|||
O właśnie o Piekarniku zapomniałam ;D
Akurat ma świetne, poetyckie teksty. |
|||
01-07-2008, 05:38 PM
|
|||
|
|||
u mnie chyba ich koncert bedzie
|||
01-07-2008, 05:51 PM
|
|||
|
|||
'u mnie' to znaczy gdzie? ^^
|
|||
01-07-2008, 05:52 PM
|
|||
|
|||
Oja, for, ty szczęściarzu *.*
U nas przeważnie są na juwenaliach lub jakis innych tego typu imprezach ![]() |
|||
01-07-2008, 06:08 PM
|
|||
|
|||
ale nie jestm pewien, wydawało mi sie ze plakat widziałem dziś
|||
01-08-2008, 12:59 AM
|
|||
|
|||
nie znam.
choc zaciekawili mnei tym ze "AKURAT jest jednym z najczęściej koncertujących zespołów w Polsce" a no wlasnie tym xD 3 niezastąpionych : Zagumny, Wlazły, Winiarski. ! xD |
|||
01-12-2008, 12:49 AM
|
|||
|
|||
HA! Wsłuchałam się w ich i polubiłam ich jeszcze bardziej :>
"Piekarnik", "Pa Pa Pa...", "Espania(jem pomarañcze)" ^^" i jeszcze pare innych :> |
|||
01-12-2008, 04:13 AM
|
|||
|
|||
Przesłuchałam sobie Hahahaczyk tak na dobry początek. I podoba mi się, będę poznawać dalej.
WOLF |
|||
01-12-2008, 01:01 PM
|
|||
|
|||
Cytat:Przesłuchałam sobie Hahahaczyk tak na dobry początek. I podoba mi się, będę poznawać dalej.to na następny ogieñ wrzuć sobie justin "£yżeczkę" i "Pa, pa, pa" ![]() |
|||
01-12-2008, 01:06 PM
|
|||
|
|||
O "Hahahaczyk" jest fajny
![]() |
|||
04-26-2009, 05:32 PM
|
|||
|
|||
RE: AKURAT
i tyle postów ubyło
![]() no to od początku - AAKKUURRAATT ![]() uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam, szczególnie gdy się zbliżają w wakacje, bo czas na słuchanie Akuratów to właśnie wakacje ![]() ![]() ![]() |
|||
11-21-2009, 07:41 AM
|
|||
|
|||
RE: AKURAT
Akurat w trójce najlepszych zespołów się u mnie mieści ,ale tylko z Tomkiem.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|