System reklamy Test
rockm.serialowo.com | forum muzyczne
AKURAT - Wersja do druku

+- rockm.serialowo.com | forum muzyczne (http://rockm.serialowo.com)
+-- Dział: ROCK MUSIC (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: INNE (/forumdisplay.php?fid=27)
+---- Dział: A-D (/forumdisplay.php?fid=30)
+---- Wątek: AKURAT (/showthread.php?tid=404)

AKURAT - Thea - 01-02-2008 08:14 PM

AKURAT jest jednym z najczęściej koncertujących zespołów w Polsce. W ciągu trzech ostatnich sezonów grali prawie po 100 koncertów rocznie. Grali w Niemczech, Danii, Norwegii, Czechach i Słowacji. Są obecnie prawdziwą gwiazdą rynku niezależnego i jedną z najpopularniejszych formacji środowiska akademickiego.

Głównym atutem AKURAT jest ich twórczość własna, wymykająca się wszelkim klasyfikacjom. Jedni przywołują legendy reggae (Daab i Gedeon Jerubal). Inni widzą w nich spadkobierców Mr.Zooba lub Kazika, Kultu a nawet UB40. Wypracowali swój własny rozpoznawalny już styl. W ich muzyce jest ogromny ładunek pozytywnej energii i radości grania. Sami swą twórczość nazywali kiedyś poezją ska-kaną. Z jednej strony grają rock z dużą domieszką muzyki ska. Z drugiej strony ich przewrotne teksty to zgrabne, pełne humoru wierszyki opisujące rzeczywistość, tę dużą i małą. W ich repertuarze trafiają się również piosenki napisane do wierszy wielkich polskich poetów Kazimierza Wierzyñskiego i Juliana Tuwima.

Grupa AKURAT powstała w Bielsku-Białej, w 1994 roku. Założyli ją ówcześni uczniowie i studenci  przyszli graficy, filmowiec, aktor i dwaj muzycy po szkole. Od tego czasu skład, zmienił się bardzo niewiele i dzisiaj zespół tworzą - Tomasz Kłaptocz (śpiew, trąbka), Piotr Wróbel i Wojciech żółty (gitary), Przemysław Zwias (saksofon, flet), Ireneusz Wojnar (bas) i Krzysztof "Flipper" Krupa (perkusja). Ich zawodowa kariera rozpoczęła od kilku amatorskich przeglądów. Nieco później trafili na Przystanek Woodstock  największy festiwal muzyczny w Europie - gdzie grali trzykrotnie (1998, 1999, 2001). Potem były inne festiwale  m.in. Hunter Fest, Jarocin, Przystanek Olecko, FAMA, Regałowisko czy Hrachovka, Skateboard Fest, Punk do Police, Mish & Mash Party w Czechach. W 2001 roku nagrali pierwszy album Pomarañcza - przeboje: Hahahaczyk, Espania, Droga długa jest i Lubię mówić z Tobą. Drugą płytę Prowincja wydali własnym sumptem  piosenki: Wiej-ska i Do prostego człowieka trafiły na listy przebojów. Wiosną 2006 roku ukazał się ich trzeci album Fantasmagorie oraz reedycje poprzednich płyt, które uczynił z nich gwiazdę rozpoznawalna nie tylko w Polsce.

Dzisiaj AKURAT to profesjonalna grupa, która nic nie straciła ze swej młodzieñczej witalności. Zespół gra ostrzej niż na początku, zdecydowanie rockowo, jednak nadal sięga po figury rytmiczne rodem ze ska i reggae. Charyzmatyczny wokalista, świetnie brzmiące dęciaki, rasowi gitarzyści i sprawna sekcja rytmiczna stanowią dzisiaj o sile zespołu.

Dyskografia
I. Pierwsza płyta - "Pomarañcza"
Pierwsza płyta i kaseta AKURAT pt. "Pomarañcza ukazała się 29 stycznia 2001, Wydawcą jest Scena FM, a dystrybutorem Universal Music Polska.
Na płycie znajduje się 16 utworów - łącznie 61 minut muzyki. Utwory znane z singli i teledysków to: Lubię Mówić z Tobą, "Droga Długa Jest" i "Hahahaczyk".
II. Druga płyta - "Prowincja"
Oficjalna data premiery naszej drugiej płyty to 1 października 2003r. Wydawcą jest Agencja Koncertowo-Wydawnicza Akurat". Na płycie znajduje się 13 utworów, w tym wydane na singlach Do prostego człowieka", "Wiej-ska" i "Kapitał"
III. Trzecia płyta - "Fantasmagorie"
Nowy album "Fantasmagorie" jest dostepny od 31.05.2006. Wydawcą jest Metalmind Productions. Na płycie znalazło się 13 utworów, a pierwszym singlem i teledyskiem został tytułowy utwór "Fantasmagorie".

http://www.akurat.pl/

- Ireth - 01-03-2008 04:19 PM

Jeśli chodzi o polskich wykonawców, z pewnością są wyjątkowi.
Mają kilka piosenek, które mocno na mnie swego czasu wpłynęły. Zawsze pozostanie jakiś sentyment, mimo, że obecnie prawie wcale ich nie słucham.

- justin - 01-03-2008 07:23 PM

Ireth jakie to piosenki?

- foragain - 01-03-2008 07:33 PM

przyznam ze nie znam człowieka czy ludzi Big Grin

- myys - 01-03-2008 08:13 PM

Ja znam kilka piosenek.....
Najbardziej znam " Piekarnik" , kiedyś ją baardzo lubiłam Big Grin

- Thea - 01-03-2008 08:55 PM

Z ich piosenek najbardziej wpadły mi w ucho: "Pa, pa, pa" i "Hahahaczyk".
Naprawdę niezłeSmile

- foragain - 01-03-2008 09:05 PM

fajne tytuły piosenek nie ma to tamto Big Grin Big Grin Big Grin

- Thea - 01-03-2008 09:24 PM

Ambitne^^

- Ireth - 01-03-2008 10:39 PM

foragain napisał(a):przyznam ze nie znam człowieka czy ludzi Very Happy
Cudze chwalicie swego nie znacie Tongue
Choć wydaje mi się, że to po prostu nie Twoje klimaty.

justin napisał(a):Ireth jakie to piosenki?

Przede wszystkim płyta "Pomarañcza", która tak jak owoc jest słodkawa, ale kiedy jesz tak dużo, dużo razy czujesz lekką gorycz życia Wink
Wspomniany przez Thea hahahaczyk, a później, to moja ulubiona, ukochana, kojarząca się z wakacjami ( nie pytajcie xD) £yżeczka (tekst, który jest po prostu uniwersalny i tak szczery)

"Czasami sobie roję
że może to my dwoje
że nic już poza nami

A my nie znamy granic
Lecz muszę roić szybko
Kto wie, czy wnet to wszystko
Prędzej, czy później, zaraz
Nie runie prosto na nas

Bo nocą wielka łyżka
Bliznami z bliska błyska
Nie wstanę bo się boję
Boję się o nas dwoje"

Oprócz tego Lubię mówić z Tobą i Kątemplujący.
No i Fantasmagorie, Tylko najwięksi.

- *olka* - 01-04-2008 01:20 AM

Ja mam tylko "Lubię mówic z tobą" ale strasznie ją lubie Big Grin miałam się w nich zaopatrzyć, ale jak zwykle skleroza nie boli i zapominam Tongue

- Fury - 01-04-2008 08:41 PM

myys napisał(a):Ja znam kilka piosenek.....
Najbardziej znam " Piekarnik" , kiedyś ją baardzo lubiłam Big Grin
^^ piekarnik xD ta piosenka mnie rozwala, zreszta jak wiekszość ich tworczosci Big Grin

Lubię: Sama śmietanka, Fantasmagorie i wiele, wiele, dużo innych Wink xP

- Ireth - 01-05-2008 01:18 PM

O właśnie o Piekarniku zapomniałam ;D

Akurat ma świetne, poetyckie teksty.

- foragain - 01-07-2008 05:38 PM

u mnie chyba ich koncert bedzie Big Grin

- Thea - 01-07-2008 05:51 PM

'u mnie' to znaczy gdzie? ^^

- *olka* - 01-07-2008 05:52 PM

Oja, for, ty szczęściarzu *.*

U nas przeważnie są na juwenaliach lub jakis innych tego typu imprezach Tongue

- foragain - 01-07-2008 06:08 PM

ale nie jestm pewien, wydawało mi sie ze plakat widziałem dziś Tongue

- vani - 01-08-2008 12:59 AM

nie znam.
choc zaciekawili mnei tym ze "AKURAT jest jednym z najczęściej koncertujących zespołów w Polsce"
a no wlasnie tym xD

- *olka* - 01-12-2008 12:49 AM

HA! Wsłuchałam się w ich i polubiłam ich jeszcze bardziej :>
"Piekarnik", "Pa Pa Pa...", "Espania(jem pomarañcze)" ^^" i jeszcze pare innych :>

- justin - 01-12-2008 04:13 AM

Przesłuchałam sobie Hahahaczyk tak na dobry początek. I podoba mi się, będę poznawać dalej.

- Thea - 01-12-2008 01:01 PM

Cytat:Przesłuchałam sobie Hahahaczyk tak na dobry początek. I podoba mi się, będę poznawać dalej.
to na następny ogieñ wrzuć sobie justin "£yżeczkę" i "Pa, pa, pa" Big Grin

- *olka* - 01-12-2008 01:06 PM

O "Hahahaczyk" jest fajny Big Grin i jeszcze "Fantasmagorie" :>

RE: AKURAT - Nel - 04-26-2009 05:32 PM

i tyle postów ubyło Sad
no to od początku -
AAKKUURRAATT Big Grin
uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam, szczególnie gdy się zbliżają w wakacje, bo czas na słuchanie Akuratów to właśnie wakacje Tongue ale oczywiście jeszcze z czasów z Tomkiem Smile

RE: AKURAT - Panic - 11-21-2009 07:41 AM

Akurat w trójce najlepszych zespołów się u mnie mieści ,ale tylko z Tomkiem.