R.E.M.
|
01-16-2008, 11:21 PM
|
|||
|
|||
R.E.M.
![]() R.E.M. - amerykañska grupa rockowa powstała w 1980 roku. R.E.M. (skrót od ang. Rapid Eye Movement - jedna z faz snu) była grupą, która zbudowała pomost pomiędzy punk rockiem, a rockiem alternatywnym. Grupa złagodziła punkowe brzmienie, wprowadzając delikatną, jangle popową grę gitar i mamroczące śpiewy Michaela Stipe'a, pozostawiając jednocześnie punkową energię i spontaniczność. Właśnie charakterystyczny śpiew, niekiedy nazywany radosnymi pomrukami stał się wyróżnikiem grupy. Przez pierwsze lata swej działalności grupa regularnie wydawała albumy jednocześnie intensywnie koncertując. Z czasem brzmienie grupy wyszlachetniło się, jednocześnie nabierając odcienia melancholijnej zadumy. Coraz częściej w aranżacjach pojawiają się delikatnie grająca sekcja smyczków. Także w tekstach grupy daje się wyczuć intelektualny niepokój. W połowie lat osiemdziesiątych R.E.M. staje się jedną z najpopularniejszych grup stylu college rock, a wkrótce potem zapewnia sobie miejsce w czołówce amerykañskiego rocka głównego nurtu. Do największych przebojów grupy należą: "Losing My Religion", radosna piosenka "Shiny Happy People", melancholijna i pełna zadumy "Everybody Hurts", czy przejmująca w swej wymowie "Drive". Z czasem R.E.M. zmieniło styl grania na jeszcze bardziej rockowy, czego przykładem były kolejne dwie płyty z lat 1994 i 1996 Monster i New Adventures In Hi-Fi. Przez wielu krytyków, ale również sympatyków płyta New Adventures In Hi-Fi, uznana została najlepszą w całej dyskografii zespołu, warto dodać że, New Adventures... powstało podczas wielkiej trasy koncertowej, promującą płytę Monster. W roku 1997 grupę opuścił perkusista Bill Berry. W roku 1998 ukazała się płyta Up, był to pierwszy album nagrany przez R.E.M. jako trio. W 2001 roku ukazał się album Reveal, który śmiało można nazwać jedną z najlepszych i przede wszystkim najpiękniejszych płyt R.E.M. W roku 2003 nadszedł czas na podsumowanie okresu z lat 1988-2003, składanką największych przebojów R.E.M. p.t In Time: The Best Of 1988-2003. Wydanie płyty poprzedziła trasa koncertowa w czasie, której R.E.M. zagrał 10 lipca na warszawskim Torwarze jednyny jak dotychczas koncert w Polsce. W roku 2004 zespół wydał najnowszy album Around The Sun, na którym znalazła się podbijąjąca listy przebojów w Europie piosenka "Leaving New York". Wydanie płyty uświetniła kolejna wielka trasa koncertowa po całym świecie która zakoñczyła się 10 lipca 2005 na Millenium Stadium w Cardiff (Wielka Brytania). ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
01-16-2008, 11:23 PM
|
|||
|
|||
Kocham Mad World. Taka smutna jest
![]() WOLF |
|||
01-17-2008, 05:12 PM
|
|||
|
|||
Cytat:Kocham Mad Worldjust, tez ją kocham ![]() Kocham ogólnie ten zespół za ogół twórczośći... Ich teksty maja przynajmniej pzresłanie... ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
01-18-2008, 11:17 AM
|
|||
|
|||
Kiedyś przesłuchałam płytkę i podobała mi się, ale jako że była na cd, a ja zapomniałam jej zgrać to jakoś 'uleciało'
![]() Ale lubię oglądać na VH1 'Everybody hurts' . |
|||
01-18-2008, 07:31 PM
|
|||
|
|||
Osobiście zagłosowałam na 6
![]() Gdybym mogła, oceniłabym ich jeszcze wyżej... ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
03-08-2008, 08:32 PM
|
|||
|
|||
no to moze mi cos polecisz Bee 8)
![]() thank you for the music, for the million sounds ... |
|||
03-08-2008, 08:37 PM
|
|||
|
|||
Cytat:polecisz Beea polece, polecę ![]() Hmm.. Everybody hurts Shiny happy peple Bad day Mad world Losing my religion Man on the moon To the one i love Imitation of life Na razie te ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
03-08-2008, 09:41 PM
|
|||
|
|||
jest fajno bo mi sie podoba i znam ten zespół juz z wczesniej tylko nie wiedziałem o tym
![]() thank you for the music, for the million sounds ... |
|||
03-08-2008, 10:00 PM
|
|||
|
|||
On jest dośc znany.
W koñcu tyle lat trwania i nagrywania świetnych utworów ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|