THE DANDY WARHOLS
|
11-06-2007, 03:26 PM
|
|||
|
|||
THE DANDY WARHOLS
![]() The Dandy Warhols Często porównywani w swojej twórczości do psychodelicznego popu Velvet Underground, The Dandy Warhols powstali w 1994 roku w Portland. Oryginalny skład utworzyli Courtney Taylor (wokal, gitara), Zia McCabe (klawisze), Peter Holmstrom (gitara) i Eric Hedford (perkusja), podpisując na starcie kontrakt z niezależną wytwórnią Tim/Kerr. W 1995 roku światło dzienne ujrzał debiutancki album "Dandy's Rule, OK.?". W tym samym roku grupa znalazła się pod skrzydłami Capitol Records, ale nowy wydawca Dandysów wstępnie odrzucił przygotowywany materiał na drugi album, tłumacząc swoją decyzję absolutnym brakiem potencjalnych "hitów". Zawiedziona ale nie załamana grupa ponownie podjęła współpracę z producentem debiutanckiego krążka, Tony Lashem, co ostatecznie zaowocowało albumem "Dandy Warhols Come Down" wydanym w 1997 roku. O ile wydawnictwo nie ugruntowało pozycji kapeli jako supergwiazdy, to zespół zyskał szeroką popularność w kręgach undergroundowych, szczególnie w Europie, gdzie grupa stała się ulubieñcem mediów, osiągając komercyjny sukces. Singiel "Not if You Were the Last Junkie on Earth" spotkał się z dużym zainteresowaniem fanów i mediów, poparty wysokobudżetowym teledyskiem. W momencie szczytowej popularności kapeli, Hedfordt opuścił skład zespołu poświęcając się pracy DJ-a w rodzimym Portland. Kuzyn Taylora, Brent DeBoear objął funkcję perkusisty w zespole. W 2000 roku zespół wydał trzeci album "Thirteen Tales From Urban Bohemia", który odniósł największy sukces w karierze zespołu. Utwór "Bohemian Like You" stał się wielkim hitem, zdobywając szturmee akademickie rozgłośnie radiowe w całych Stanach. Dwa lata później, założyciel kapeli Peter Holmstrom ożenił się z wieloletnią przyjaciółką i przyjął panieñskie nazwisko Loew. Taylor również zafundował sobie zmianę nazwiska na Taylor-Taylor, które zaczerpnął z błędnej wymowy jego nazwiska podczas jednego z wywiadów radiowych. W ciągu kilku następnych miesięcy Taylor-Taylor, Loew, McCabe i DeBoer ponownie zamknęlii się w studiu w celu nagrania czwartego albumu. "Welcome to the Monkey House" z 2003 roku zawierał efekty współpracy z Nilem Rogersem, Nickiem Rodesem z Duran Duran i Evanem Dando. Inspirowany w znacznym stopniu pop-syntetycznym brzmieniem lat 80-tych stanowił znaczne odstępstwo od dotychczasowych, stricte-rockowych korzeni zespołu. Po wydaniu albumu Dandy Warhols zostali zaproszeni przez Dawida Bowiego jako support podczas jesiennej A Reality Tour. Grupa powróciła z nowym albumem w 2005 roku, kiedy to "Odditorium or Warlords of Mars" trafił do sklepów na jesieni. Dyskografia: "Dandy's Rule, OK.?" (1995) "Dandy Warhols Come Down" (1997) "Thirteen Tales From Urban Bohema" (2000) "Welcome to the Monkey House" (2003) "Odditorium or Warlords of Mars" (2005) Oficjalna strona zespołu: http://www.dandywarhols.com thank you for the music, for the million sounds ... |
|||
11-06-2007, 04:51 PM
|
|||
|
|||
Znam tylko jeden ich utwór. Piosenkę tytułową z Veronici Mars 'We used to be friends'.
![]() ..... |
|||
11-07-2007, 05:58 PM
|
|||
|
|||
Cytat:łową z Veronici Mars 'We used to be friends'a mi się zawsze ta piosenka i ten zespół z The OC kojarzył ![]() WOLF |
|||
11-07-2007, 06:01 PM
|
|||
|
|||
Czemu z OC?
![]() ..... |
|||
11-07-2007, 06:06 PM
|
|||
|
|||
Bo pierwsy raz ją tam usłyszalam
![]() ![]() ![]() WOLF |
|||
11-13-2007, 11:31 PM
|
|||
|
|||
Oczywiście znam piosenkę z czołówki VM. I nic poza tym.
Let the games begin! West side is the best side fo' life! |
|||
11-16-2007, 07:19 PM
|
|||
|
|||
of course Veronica Mars
![]() Mam jeszcze inna ich piosenke ![]() The Dandy Warhols - Smoke It ale nie slucham jej za czesto ;P 3 niezastąpionych : Zagumny, Wlazły, Winiarski. ! xD |
|||
01-02-2008, 08:27 PM
|
|||
|
|||
tak samo. Jak The Dandy Warhols to tylko VM^^
|
|||
01-02-2008, 09:35 PM
|
|||
|
|||
ja też innej nie słyszałam. może posłucham kiedyś
![]() ![]() |
|||
01-08-2008, 01:22 AM
|
|||
|
|||
ja tak jak pisałam wczesniej słuchałam innej ich piosenki lecz nie uwazam jej za jakis fenomen.
wrecz przeciwnie. nie podoba mi się. 3 niezastąpionych : Zagumny, Wlazły, Winiarski. ! xD |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|