THE WHO
|
12-26-2007, 09:00 PM
|
|||
|
|||
THE WHO
![]() The Who brytyjski zespół rockowy powstały w 1964. Grupa wywodzi się z zespołu The Detours, założonego przez Rogera Daltreya w 1961, grającego covery rhythm and bluesowe. W 1964 grupa, w uformowanym już składzie, zmieniła nazwę na High Numbers, wydając jeden singiel. Ostatecznie muzycy zmienili nazwę na The Who, zaczynając grać własny repertuar i wyrabiając własny, specyficzny styl sceniczny. Grupa stała się jednym z najwybitniejszych i najpopularniejszych zespołów lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych, od razu stając się ulubionym zespołem brytyjskiej subkultury młodzieżowej lat 60. XX wieku modsów. Grupa miała w swoim repertuarze utwory psychodeliczne i hardrockowe. Występowała i nagrywała jako kwartet. Za lidera grupy uważany był zazwyczaj gitarzysta Pete Townshend instrumentalista przeciętny, choć jego unikalna technika "wiatraka" (uderzania akordów ręką obracającą się na podobieñstwo wiatraka) wzbudzała uznanie publiczności. Był natomiast jednym z najwybitniejszych kompozytorów i wizjonerów rockowych, autorem pomysłów, tekstów i kompozycji dwóch najsłynniejszych oper rockowych Tommy i Quadrophenia. Wokalista grupy Roger Daltrey obdarzony był czystym i mocnym głosem, wybitnymi zdolnościami aktorskimi i sceniczną charyzmą. W oryginalnym składzie grali ponadto Keith Moon (perkusja) i John Entwistle (gitara basowa). Obydwaj byli wybitnymi wirtuozami swych instrumentów, a razem tworzyli bodaj najlepszą sekcję rytmiczną w historii rocka. Moon szybko też zaczął być znany z pełnej pasji, wręcz szaleñczej gry na perkusji, oraz ekstrawaganckiego zachowania poza sceną. Skład Roger Daltrey - śpiew, harmonijka ustna (od 1964) Pete Townshend - gitara, instrumenty klawiszowe, śpiew (od 1964) Keith Moon - perkusja (1964-1978) John Entwistle - gitara basowa, instrumenty klawiszowe, śpiew (1964-2002) Kenney Jones - perkusja (1978-1988) Simon Phillips - perkusja (1989) Simon Townshend-gitara,śpiew (od 1996) John Bundrick-keyboard (od 1979) Zak Starkey-perkusja (od 1996) Pino Palladino-bas (od 2002) Dyskografia The Who Sings My Generation (1965) A Quick One (1966) The Who Sell Out (1967) Tommy (1969) Who's Next (1971) Quadrophenia (1973) The Who By Numbers (1975) Who Are You (1978) Face Dances (1981) It's Hard (1982) Endless Wire (2006) Oficjalna strona: http://www.thewho.org/ thank you for the music, for the million sounds ... |
|||
01-13-2008, 11:40 PM
|
|||
|
|||
Lubię, ale na specjalny nastrój
![]() Charakterystyczna muzyka, ale mam słabość do classic rocka. |
|||
03-11-2008, 10:03 PM
|
|||
|
|||
Cytat:Ulubionymi zespołami Dannego Jones są między innymi The Who[...] i właśnie to w tej chwili przyczyniło się do tego że mój misiek ściaga piosenki tego zespołu :lol: Jakie Brzydalku polecasz? co? Dodane po 3 minutach: a i w ogóle widziałam ich płytę w niemieckim Saturnie xD ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|