NIRVANA
|
11-01-2007, 11:56 PM
|
|||
|
|||
NIRVANA
![]() Nirvana - amerykañski zespół grungowo-rockowy, założony przez Kurta Cobaina (gitara, wokal) i Krista Novoselica (gitara basowa, boczny wokal) w Aberdeen w stanie Waszyngton w Stanach Zjednoczonych. Dzięki wydanej w 1991 roku płycie studyjnej Nevermind i promującemu ją singlowi Smells Like Teen Spirit Nirvana zagościła na pierwszych miejscach list przebojów krajów takich jak USA, Szwecja, czy Portugalia, a w innych utrzymując się w pierwszej dziesiątce Zespół ten jest odpowiedzialny za jedną z największych rewolucji w muzyce rozrywkowej dzięki czemu zdobył sympatie krytyków i fanów na całym świecie. Ich trzeci studyjny album In Utero również cieszył się dużą popularnością, choć nie odniósł takiego sukcesu jak poprzednia płyta studyjna. Przed śmiercią Kurta Cobaina zespół zdążył zagrać na koncercie MTV Unplugged, a po śmierci lidera zespołu Cobaina zapisy z tego koncertu zostały wydane na płycie MTV Unplugged in New York. Dzięki rewolucji, której dokonała Nirvana wiele zespołów grungowych z Seattle takich jak Pearl Jam, Alice in Chains czy Soundgarden zdobyło uznanie na całym świecie. Zespół ten ma na swoim koncie jedną statuetkę Grammy za płytę MTV Unplugged in New York i 5 statuetek MTV Video Music Awards. W 2002 roku została sprzedana 50 milionowa płyta Nirvany. Zespół ten został sklasyfikowany na 6 miejscu pozycji listy 100 Najlepszych Artystów Hard Rocka sporządzonej przez VH1. Nirvanę uznano za trzeci najpopularniejszy zespoł wśród nastolatków. Na liście magazynu Rolling Stone zespół zajmuje 27 pozycję (The 100 Greatest Artists of All Time) Nazwa "Nirwana" w buddyzmie jest to nieuwarunkowany stan (skt asamsk[ta dharma) wyzwolenia od cyklu narodzin i śmierci, czyli samsary. Osoba, która osiągnęła stan Nirwany jest wyzwolona od cierpienia i przyczyn cierpienia, ponieważ usunęła niewiedzę, która jest źródłem cierpienia tak, że nie powstają splamienia i odpowiadająca im karma, a po jej śmierci nie dochodzi do kolejnego wcielenia. Skład Kurt Cobain (śpiew, gitara) (1987-1994) Krist Novoselic (gitara basowa) (1987-1994) Dave Grohl (perkusja, chórki) (1990-1994) Byli członkowie Aaron Burckhard (perkusja) (1987-1988) Dale Crover (perkusja) (1988, 1990) Dave Foster (perkusja) (1988) Chad Channing (perkusja) (1988- 1990) Jason Everman (gitara) (1989) Dan Peters (perkusja) (1990) Muzycy koncertowi Pat Smear (gitara) (1993-1994) Lori Goldston - (wiolonczela) (19931994) Melora Creager - (wiolonczela) (1994) Dyskografia Albumy studyjne 1989: Bleach 1991: Nevermind 1993: In Utero Minialbumy/Kompilacje 1989: Blew (EP) 1992: Hormoaning (EP) 1992: Nevermind: It's An Interview 1992: Incesticide 1995: Singles (Box) 2002: Nirvana 2004: With The Lights Out (Box- Set) 2005: Sliver - The Best of the Box VHS/DVD/Albumy koncertowe 1994: Live! Tonight! Sold Out!! (VHS) 1994: MTV Unplugged in New York 1996: From the Muddy Banks of the Wishkah 2004: With The Lights Out (DVD) 2005: Classic Albums - Nirvana - Nevermind (DVD) 2006: Live! Tonight! Sold Out!! (DVD) 2007: MTV Unplugged in New York (DVD)(premiera 19 listopada) Oficjalna strona:http://www.nirvanaclub.com/ thank you for the music, for the million sounds ... |
|||
11-03-2007, 12:30 PM
|
|||
|
|||
Nirvana to naprawdę dobry zespół. Ten wokal i w ogóle. Ale wiecie co mnie najbardziej denerwuje? Gdy ktoś pieprzy, że Kurt to jego wielki idol, a zna tylko Smells Like Teen Spirit.
Zacytuję Agnieszkę Chyliñską, z którą się w pełni zgadzam. Na temat płyty nevermind. "Nie zgadzam się z tymi, którzy twierdzą, że Nirvana sprzedała się na tej płycie. Mówienie, że to komercyjny grunge, uważam za idiotyzm... To genialny album i dlatego okazał się przebojowy. Najfajniejsze na tej płycie są numery jak Smells Like Teen Spirit czy Lithium... Przez Cobaina przemawia taki ból... Zachowywał się w szczególny sposób, tak sztucznie się uśmiechał w teledyskach. W oczach widać to cierpienie. Ja w ogóle cenię artystów, którzy nie śpiewają o tym, że życie jest piękne, tylko o swoich frustracjach, swoim strachu przed śmiercią, przed ludźmi... I to wszystko jest w tekstach Morrisona i Cobaina. I dlatego tak bardzo się z nimi identyfikuję. Cobain to też nie był wybitny wokal, ale nikt tak jak on nie jest w stanie zaśpiewać. Miał specyficzną chrypę, potrafił świetnie krzyczeć. A wiesz, co jest najsmutniejsze? To, co dzieje się z muzykami po śmierci frontmana. Uważam, że Foo Fighters to pomyłka... Płyta In Utero też wywarła na mnie duże wrażenie. Unplugged jest piękną, ale tak strasznie dołującą płytą, że rzadko jej słucham..." Ejmen. ![]() |
|||
11-26-2007, 09:08 PM
|
|||
|
|||
Ciekawa jestem jak potoczyłyby się ich losy gdyby nie śmierć Kurta Cobaina.
Pewnie było by inaczej. Coś zrobili. Dlatego respekt. Ale jakiejś fascynacji czy szaleñstwa nie przeżyłam. |
|||
01-07-2008, 12:19 AM
|
|||
|
|||
są całkiem, całkiem, ale nie na tyle żebym ich słuchała nałogowo :roll:
![]() |
|||
01-07-2008, 02:32 AM
|
|||
|
|||
a ja posłuchałam ich paru piosenek dzieki temu, że kiedys dj puścił jedna mocną ich piosenke przerobioną lekko na coś pomiedzy trance a house progressive, był to mocny kawałek a nie jakaś tam łupanka, wpadło mi do ucha na długo i z czasem przesłuchałam z ciekawości pare ich piosenek, nie zakochałam sie w zespole, ale jednak ich muzyka ma cos w sobie.
..... |
|||
01-07-2008, 04:13 PM
|
|||
|
|||
Cytat:nie zakochałam sie w zespole, ale jednak ich muzyka ma cos w sobie.no dokładnie tak z nimi jest, zakochać się jakoś nie da :roll: ![]() |
|||
05-05-2009, 12:37 PM
|
|||
|
|||
RE: NIRVANA
A ja kochałam Nirvane. Tak szczerze... ale oczywiście z czasem, jak to ze wszystkimi zespołami mi przeszło. Szacunek nadal jest, płyt nadal słucham, Curta nadal podziwiam. Nie jest to może jakiś mój band ever love forever czy coś w tym stylu, ale jakieś specjalne miejsce u mnie w życiu zajmuje. Szczególnie Come as you are.
Glee! |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|