OASIS
|
11-05-2007, 03:32 PM
|
|||
|
|||
OASIS
![]() Oasis to angielska grupa rockowa z Manchesteru, przedstawiciel nurtu britpop. Zespół zyskał międzynarodową popularność w połowie lat 90. XX w., wykorzystując elementy przywodzące na myśl The Beatles, The Stone Roses, czy T. Rex w połączeniu z charakterystycznym brzmieniem gitarowym (ściana dźwięku). Od początku istnienia skład zespołu ulegał częstym zmianom. Stałymi członkami zespołu pozostają bracia Liam i Noel Gallagher. Skład zespołu Liam Gallagher - wokal prowadzący Noel Gallagher - gitara prowadząca, wokal prowadzący Gem Archer - gitara rytmiczna (wcześniej w Heavy Stereo), wokal Andy Bell - gitara basowa (wcześniej w Ride, Hurricane #1) Na perkusji gra Zak Starkey, syn Ringo Starra, który jednak oficjalnie nie jest członkiem zespołu. Podczas koncertów na klawiszach gra Jay Darlington (wcześniej w Kula Shaker). Dyskografia Albumy studyjne Definitely Maybe - 30 sierpnia 1994; numer 1 na brytyjskiej Album Top 40 (What's the Story) Morning Glory? - 2 października 1995; numer 1 na brytyjskiej Album Top 40 Be Here Now - 21 sierpnia 1997; numer 1 na brytyjskiej Album Top 40 Standing on the Shoulder of Giants - 28 lutego 2000; numer 1 na brytyjskiej Album Top 40 Heathen Chemistry - 1 czerwca 2002; numer 1 na brytyjskiej Album Top 40 Don't Believe the Truth - 30 maja 2005; numer 1 na brytyjskiej Album Top 40 Albumy live Familiar to Millions - 13 listopada 2000; zapis koncertu na stadionie Wembley; numer 5 na brytyjskiej AlbumTop 40 Składanki The Masterplan (zestaw najlepszych utworów ze stron B singli wybranych przez fanów zespołu w głosowaniu internetowym) - 2 listopada 1998; numer 2 na brytyjskiej Album Top 40 Stop the Clocks (zestaw najlepszych utworów wybranych przez sam zespół) - 20 listopada 2006; numer 2 na brytyjskiej Album Top 40 EP "Stop the Clocks EP" - 13 listopada 2006; EP nie przeznaczona do list przebojów Oficjalna strona zespołu : http://www.oasisinet.com/site.php thank you for the music, for the million sounds ... |
|||
11-10-2007, 12:10 AM
|
|||
|
|||
Szósteczka za Wonderwall
![]() Przyjaciele są jak ciche Anioły-podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać... |
|||
11-10-2007, 03:44 PM
|
|||
|
|||
O tak, zdecydowanie. Kocham tą piosenkę
![]() ..... |
|||
11-12-2007, 10:39 PM
|
|||
|
|||
taak ta piosenka :
Oasis - Wonderwall jest świetna ;P zarazem jedyna ktora mam ![]() ![]() 3 niezastąpionych : Zagumny, Wlazły, Winiarski. ! xD |
|||
11-21-2007, 12:43 AM
|
|||
|
|||
Hm, przyjemnie się słucha ich, ale jakoś dogłebnie jeszcze ich nie poznałam : >
|
|||
08-29-2009, 01:29 AM
|
|||
|
|||
RE: OASIS
Glee! |
|||
08-29-2009, 11:38 AM
|
|||
|
|||
A ja dopiero dwa dni temu zaczęłam ich słuchać, znaczy ściągnęłam całą płytę.
Co za pech! Zejdą się? :> |
|||
08-29-2009, 11:54 AM
|
|||
|
|||
Nie jestem specem jeśli chodzi o Oasis, ale pewnie tak. To nie pierwszy raz kiedy bracia nie mogą się dogadać i któryś tam chce opuścić zespół, ale jakoś nadal trwają
![]() gorzej by było gdyby faktycznie tym razem rozstali się tak na zawsze... ciekawe czy Noel dalej by koncertował... hu nołs xD Glee! |
|||
08-29-2009, 12:11 PM
|
|||
|
|||
Na onecie coś pisali, że to niby 5 raz.
Nie dziwię się, sama mam brata i nie wytrzymałabym z nim na trasie koncertowej tyle dni na okrągło razem. Z drugiej strony, tym bardziej doceniam U2, które od ZAWSZE gra w tym samym składzie. (musiałam, musiałam o nich wspomnieć xD) A co do Oasis to średnio mi leży ich twórczość, ale przesłucham jeszcze kilka razy ich płytę i... hu nołs ![]() |
|||
03-01-2010, 08:29 PM
|
|||
|
|||
Nie znam, ale za samo Wonderwall mogę powiedzieć że lubię. Genialna piosenka.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|