System reklamy Test
rockm.serialowo.com | forum muzyczne
John Lennon - Wersja do druku

+- rockm.serialowo.com | forum muzyczne (http://rockm.serialowo.com)
+-- Dział: ROCK MUSIC (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: THE BEATLES (/forumdisplay.php?fid=80)
+---- Dział: Zespół (/forumdisplay.php?fid=85)
+---- Wątek: John Lennon (/showthread.php?tid=440)

John Lennon - Ireth - 01-11-2008 06:32 PM

John Lennon

[Obrazek: md04od2.jpg]

urodzony: 9 października 1940 roku (Liverpool, jak każdy z Beatlesów Wink )
początki The Beatles: John Lennon poznał Paula McCartneya po występie swojego pierwszego zespołu "The Quarrymen" i zaprosił go do dołączenia do tej grupy.
w zespole: wokalista, gitara akompaniująca, autor tekstów, kompozytor
charakterystyczne dla Johna...- okulary, nazwane lenonkami
idole: Elvis Preasley, Bob Dylan
rodzina:
W 1962 roku Lennon ożenił się z Cynthią Powell, koleżanką z collegu, która urodziła jego syna - Juliana 8 kwietnia 1963 roku.
Druga żona - japoñską malarką Yoko Ono. W 1975 roku Yoko urodziła mu syna którego nazwali Sean Taro Ono Lennon

Kariera solowa:
Unfinished Music No.1: Two Virgins
Unfinished Music No.2: Life with the Lions
Wedding Album
John Lennon/Plastic Ono Band
Imagine
Some Time in New York City
Mind Games
Walls and Bridges
Rock 'n' Roll
Double Fantasy
Milk and Honey

Osobny temat o jego dokonaniach solowych
http://rockm.mojeforum.net/viewtopic.php?t=309

8 grudnia 1980
Lennon zastrzelony został pod swym domem "Dakota Hause" w Nowym Yorku, kilka strzałów w klatkę piersiową zakoñczyło życie człowieka, który dla wielu był i będzie wzorem, niedoścignionym ideałem...
"Grudzieñ 1980 roku. Do Nowego Jorku przyjeżdża Mark Chapman. Były narkoman, nawrócony chrześcijanin, człowiek niestabilny psychicznie, ze skłonnościami do depresji jest od lat wielbicielem Johna Lennona. Stara się wszelkimi sposobami upodobnić do słynnego Beatlesa, m.in. żeniąc się z Japonką. Ale z miłością do idola zaczyna coraz mocniej konkurować chęć rozsławienia własnej osoby poprzez dokonanie czynu, który wstrząśnie całym światem. Wewnętrzny głos mówi coraz wyraźniej "zabij go". Pewnego dnia Champnan staje przed rezydencją Johna Lennona. W jednej ręce trzyma "Buszującego w zbożu", powieść Salingera, którą jest obsesyjnie zafascynowanyn, a w drugiej pistolet..."

- Nel - 01-11-2008 07:14 PM

Bardzo trudno skomentować takiego człowieka, tymbardziej przy tak tragicznej śmierci.
Jeden z niewielu muzyków który ma mój szacunek

- vani - 01-17-2008 11:53 PM

jego śmierć straszna.
szczerze to wydaje mis ei ze jest on znany wlasnie ze swojej smierci.
u mnie np. nie znaja go jako ze z zespolu the beatles tylko z jego smierci.

- Ireth - 01-19-2008 12:15 AM

..i to jest przykre, że ludzie kojarzą Lennona jako pierwszą popularną, znaną osobę, która zginęła od kuli szaleñca.

Ja czuję respekt i szacunek dla niego i tego co stworzył i tego jak działał dla pokoju na świecie.
Kto wie, czy byłaby wojna w Iraku gdyby żył Lennon i miał takie poparcie jak w latach przed śmiercią.

- foragain - 01-20-2008 09:39 PM

a ja wiem czy ze swojej smierci jest znany, moze po cześci tak ale przede wszystkim dlatego ze był dobrym muzykiem i miał fajne kawałki czo to z zespołem czy sam :roll: Ja za to go cenię :roll:

- vani - 01-29-2008 01:14 AM

ja tez za to go cenie, ale u mnie np. kojarza go z jego tragiczną śmiercią a nie z jego utworami.

- Nel - 01-29-2008 10:28 PM

i to właśnie jest przykrym i bardzo często występującym zjawiskiem

- Ireth - 01-29-2008 11:03 PM

tym bardziej, że jego dokonania solowe są naprawdę godne poznania.

- vani - 01-30-2008 01:58 PM

no wlasnie Ireth ;]
dlatego pani na angielskim czasem nam puszcza jego piosenki ;P
mamy akurat pare artykułów o The Beatles w książce to korzysta.

- Ireth - 01-30-2008 05:01 PM

A jaka to książka?

- vani - 01-30-2008 10:51 PM

inspiration 4