![]() |
GREEN DAY - Wersja do druku +- rockm.serialowo.com | forum muzyczne (http://rockm.serialowo.com) +-- Dział: ROCK MUSIC (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: INNE (/forumdisplay.php?fid=27) +---- Dział: E-H (/forumdisplay.php?fid=31) +---- Wątek: GREEN DAY (/showthread.php?tid=30) |
GREEN DAY - ala.wzs - 10-20-2007 11:25 PM ![]() Green Day amerykañska grupa grająca muzykę rock i punk rock. Utworzona została z inicjatywy Billie'go Joe Armstronga i Michaela Pritcharda (Mike Dirnt) w 1989 roku. Prawdziwą sławę na skalę światową przyniosła zespołowi płyta Dookie (1994). W czerwcu 2005 roku zespół Green Day dał drugi w swej karierze koncert w Polsce zagrał w katowickim Spodku. Pod koniec 2006 roku zespół rozpoczął współpracę z NRDC (The Natural Resources Defense Council). Ostrzegają ludzi o zbytnim uzależnieniu Ameryki od ropy naftowej i dają rady jak nie przyczyniać się do degradacji środowiska. Historia W 1982 roku dwoje dziesięciolatków z Berkeley spotkało się w przydrożnej knajpce. Zaczęli rozmawiać ze sobą o heavy metalu. Byli to Billie Joe Armstrong i Mike Dirnt. Początkowo duet spotykał się w domu i grał utwory np. Van Halena. Tak zaczęła się historia grupy Sweet Children 1988, która póżniej zmieniła nazwę na Green Day. Od początku perkusistą grupy był John Kiffmeyer(Al Sobrante). Opuścił on jednak zespół po wydaniu "1,039/Smoothed Out Slappy Hours". Tak więc na następnej płycie w roli perkusisty słyszymy już Tre Coola, który z zespołem gra do dziś. Płytę Dookie, która przyniosła im sławę, wydali z wytwórnią Reprise Records. Nie spodobało się to środowisku punkowemu, które uznało to za zaprzedanie się kapeli. Urządzano pikiety przed koncertami. Billie odpowiadał: Jedyne, o co nam chodzi, to grać rock'n'roll - muzykę która przemawiałaby do ludzi. Wywodzimy sie z ruchu punkowego, ale nie biegamy po ulicach z tabliczką "punk rock" na piersi. Proponujemy piosenki dla ludzi którzy maja takie same ideały co my. Piosenki które, być może, pomogą niektórym z nich pozbierać sie do kupy i zobaczyć świat w innym świetle. Od czasu Dookie do American Idiot żaden album Green Day nie sprzedał sie zbyt dobrze. Wydawało się, że zespół zaczyna się rozpadać, gdyż po Nimrodzie nastąpiła znaczna przerwa w nagrywaniu. Billie powiedział, że potrzebowali po prostu czasu dla swoich rodzin. Kolejnym niepokojącym wydarzeniem było wydanie kolejno 2 albumów typu "best of": International Superhits i Shenanigans(na której zawarto piosenki nie umieszczone na poprzednich kompilacjach). Na prawdziwy sukces trzeba było czekać aż do 2004 roku, kiedy to grupa wróciła z płytą American Idiot. Przyniosła ona kapeli sukces na skalę światową. Została ona entuzjastycznie przyjęta przed dawnych fanów, ale też zyskała wielu nowych. Krytycy opisywali ją jako punk-operę wszech czasów. Powstała ona jednak całkiem przypadkowo, gdyż materiał do następnego krążka Green Day został ukradziony ze studia nagraniowego. Dyskografia * 1.039/Smoothed Out Slappy Hours (1990) * Kerplunk! (1992) * Dookie (1994) * Insomniac (1995) * Nimrod (1997) * Warning: (2000) * International Superhits! (2001) * Shenanigans (2002) * American Idiot (2004) * Bullet in a Bible (2005, zapis koncertu w londyñskim Milton Keynes Bowl) http://www.greenday.com/ http://www.myspace.com/greenday - Seth - 10-22-2007 08:17 AM to są dopiero wariaty ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - justin - 10-22-2007 08:43 AM A ja nie wiem, jakoś srednio za nimi przepadam... - she - 10-22-2007 10:41 AM Green Day był takim moim wprowadzeniem w swiat rocka itp ![]() Bardzo ich lubie..i szaleje przy ich muzyce ![]() ![]() - ...:::Damiano:::... - 10-22-2007 10:44 AM Mi najbardziej z piosenek Green Daya podobala sie, niepamiętam tytułu... Ale klip byl o wojnie ![]() - ala.wzs - 10-22-2007 12:26 PM mnie jakoś od dawna przekonać nie mogą do siebie... nie wiem czemu ale jakoś nawet nie chce zobaczyć teledysku na Jutubje :/ jakoś tak nie ciśgnie mnie do nich xD O! - Seth - 10-22-2007 05:51 PM damiano to był teledysk Wake me up when september ends z płyty American Idiot ![]() - justin - 10-22-2007 05:58 PM Cytat:Wake me up when september endsa ten teledysk byl rzeczywiscie dobry ![]() ![]() - Seth - 10-22-2007 10:23 PM Wake me up when september ends jest świetne tak jak american idiot ![]() ogólnie dobry album który jest sprzeciwem i odezwą do władz usa o nie wysyłanie chłopaków do iraku ![]() - vani - 10-26-2007 01:49 PM również kocham <33 nie mam za dużo ich piosenek ale te co mam to bardzo lubie ![]() moze podam pozniej przyklady ;P - Bee132 - 10-26-2007 10:24 PM Szaleję ![]() Green Day, to jeden z lepszych zespołów ![]() American Idiot i cała seria z samochodem + pustyna itp.- genialna ![]() 6/6 - An-ia - 10-30-2007 12:01 PM Uwielbiam ich ![]() ![]() ![]() - myys - 10-30-2007 07:59 PM Bardzo ich lubię ![]() ![]() ![]() - Ireth - 10-31-2007 12:03 AM Ja ostatnio usłyszałam gdzieś The Saints are coming. Dzizz, jaka to jest genialna piosenka. I nie ukrywam, że zasługę ma w tym Bono i U2, ale mimo wszystko, chylę czoła. - Courtney - 11-03-2007 12:37 PM Mam ich ostatnią płytę. Kupiłam bo była przecena. I co? nic. Nic specjalnego. Grali lepiej, jak dla mnie. A ten ich wielki hicior Wake up when september ends doprowadza mnie do szału. Normalnie tylko powiesić się na sznurówce. - Orionek - 11-03-2007 01:55 PM Strasznie ich Lubię ![]() - OS - 11-12-2007 09:10 PM Jeden z lepszych zespolow (jak dla mnie) jak nie najlepszy zza Wielkiej WOdy ![]() - Bee132 - 11-12-2007 09:32 PM the saints jest genialna... Oczywiście dzięki U2... Kolejny świetny zespół ![]() - ala.wzs - 11-16-2007 06:00 PM Napisali o Nich w gazecie 'Rock' (on?) przeglądałam ją ale nie pamiętam co tam pisali. :wink: - Polish.Idiot.Cyna - 12-02-2007 08:38 PM Kocham tych świrów! Kocham wszystkie piosenki GD! - *olka* - 12-02-2007 11:06 PM A ja ich średnio lubię... nawet w sumie to za nimi nie przepadam ![]() ![]() - ala.wzs - 12-03-2007 12:11 AM Cytat:peszek.LOL... mój kolega z klasy ciągle mówi: A to peszek xD No a do GD też się nieprzekonałam :roll: ale może kiedyś posłucham tej płytki American Idot. :wink: - *olka* - 12-03-2007 02:24 AM Ja pamiętam ten szał na "Holiday" i coś tam jeszcze a mnie to tak strasznie nie porwało ![]() a peszek to bardzo fajne słowo xD - Bee132 - 12-03-2007 03:22 PM Ja kocham własnie tę serie piosenek z samochodem w teledyskach ![]() - Thea - 01-02-2008 08:19 PM "Wake me up when september ends" tak naprawdę wprowadziła mnie powolutku w ten świat^^ - Mycha - 01-04-2008 06:32 PM A ten ich wielki hicior Wake up when september ends doprowadza mnie do szału. Normalnie tylko powiesić się na sznurówce. *5* Green Day kocham. A tej piosenki nie cierpię :mrgreen: Zespół nieporównywalny dla mnie z żadnym innym od jakiś dwóch lat. TAK, JESTEM FANGIRLEM. Mogę pleść o FOB ile wlezie, GD zawsze będzie nieco wyżej. Jak ja strasznie żałuję, że na ostatnim koncercie w Polsce ja jeszcze nie miałam pojęcia o ich istnieniu, słuchałam tego co leci w radiu i byłam smarkatym oseskiem ;/ Nie potrafię wymienić ulubionych piosenek, skrzywdziłabym wszystkie pozostałe. Ot, dziwna jestem. Nie mogę się doczekać na ich następny krążek, zastanawiam się co tym razem wymyślą. BTW, co sądzicie o projekcie Foxboro Hot Tubs? Z chęcią dałabym wiele za porządną płytę, nie tylko EP, choć lepsze to niż nic, oczywiście. Tak, wierzę, że to GD, no bo, posłuchajcie sami, to przecież Billie Joe jak nic. Takie klimaty jak najbardziej do mnie przemawiają, nie muszą się aż tak ukrywać, ;) - nessa - 01-07-2008 10:52 PM GD to chyba jeden z tych pierwszych zespołów dzięki którym zaczełam słuchać rocka.. Give me novocaine po prostu kocham <33 ale gdzieś mi się zawieruszyły ich piosenki :/ chybabędzie trzeba od nowa pobrac ![]() - Mycha - 01-07-2008 11:18 PM Nessa, pomóc jakoś? Większość płyt mam na komputerze, jakbyś którejś potrzebowała, to pytaj (: RE: GREEN DAY - An-ia - 05-19-2009 10:07 AM No i mamy w końcu nową płytę GD ^^ Ja się zakochałam zaraz po pierwszym przesłuchaniu, ale w moim przypadku nie mogłoby być inaczej ![]() |